nierównosc
hmm: Wiadomo, że b1, b2>0 oraz a1≠0 lub a1≠0
Jak pokazać, że wtedy
a1+a2
a1
a2
(
)2≤(
)2+(
)2
b1+b2
b1
b2
18 kwi 13:46
hmm: lub a2≠0 ***
18 kwi 13:47
kobiETA: Tak to prawda
18 kwi 13:58
kobiETA: Spróbuj rozpisać jakoś
18 kwi 14:05
wilczor: Wskazówka:
a1+a2
1
1
(
)2=(a1*
+a2*
)2
b1+b2
b1+b2
b1+b2
18 kwi 14:16
g: Gdy jedno z a1, a2 jest zero to sprawa jest prosta, wiec zakładam że oba są ≠0.
Mnożę przez (b1+b2)2 i robię podstawienia: k=a2/a1, m=b2/b1.
Grupuję tak żeby uzyskać równanie kwadratowe dla k
2m+1
k2 − 2k + m(m+2) ≥ 0
m2
8
Δ = −
(m+1)2 < 0
m
a więc nierówność jest zawsze spełniona gdy m>0 czyli oba b1,b2 są tego samego znaku.