Wykaż, że trójkąt jest prostokątny, jeżeli jego wysokości wynosza
SEKS INSTRUKTOR : | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że trójkąt jest prostokątny, jeżeli jego wysokości wynosza : |
| , |
| , |
| |
| | 5 | | 4 | | 3 | |
18 kwi 13:37
wilczor: Niech a,b,c podstawy dla wysokości 1/5, 1/4, 1/3
To oznacza, że 1/5a=1/4b oraz 1/4b=1/3c
Więc:
4a=5b oraz 3b=4c
Więc
16a2=25b2 oraz 9b2=16c2
Oczywiście najdłuższy bok to a (to by miała być nasza przeciwprostokątna). Pytamy czy:
a2=b2+c2
Mamy:
16a2+9b2=25b2+16c2
16a2=16b2+16c2
więc
a2=b2+c2 ookk
18 kwi 13:53