Wykres funkcji
Musk:

BŁAGAM, POMOŻE KTOŚ?

Narysuj wykres funkci:
f(x)=3 dla x∊(−
∞;−3)
x−3 dla x∊<−3;1)


−3 dla x∊<1;+
∞)
Nie umiem narysować tutaj f(x)=x−3 dla x∊<−3;1)
18 kwi 12:46
DM: wykres funkcji f(x)=x−3 to prosta przechodząca przez punkt (0,−3) nachylona do osi OX pod kątem
45 stopni. Utnij ją prostymi x=−3 oraz x=1 i tyle
18 kwi 12:51
Musk: Narysujesz, proszę? Bo nie umiem
18 kwi 12:54
5-latek:

Ten czerwony
18 kwi 12:57
Musk: Ale to nie pasuje do tamtej części wykresu
18 kwi 12:58
Musk: Ale dzięki
18 kwi 12:58
DM: f(x)=x−3
f(−3) = −3−3=−6 => P1=(−3,−6) (pełny − włącznie z −3)
f(1) = 1−3 = −2 => P2=(1,−2) (pusty − bez 1)
połacż te 2 punkt linią prostą i tyle
18 kwi 12:59
Musk: To inaczej mówisz niż 5−latek
18 kwi 13:02
Musk: I nie pasuje mi do pozostałej części wykresu.. Tego się nie łączy?
18 kwi 13:03
5-latek:

No bo pewnie mialobyc y=f(x)= −x−3
Chociaz nie powinien tego robic
18 kwi 13:07
Musk: Nie, dobrze przepisałem. f(x)= x−3 z podręcznika. Może musi tak być?
18 kwi 13:10
5-latek:

Nastepny ktorego bola zeby
18 kwi 13:17
5-latek: Jest nieokreslona dla f(x)= 3 dla x=−3 ale jest okreslona dla f(x)= x−3 dla x=−3 wiec
jest ciagla
to samo dla x=1
jest nieokreslona dla f(x)= x−3 ale jest okreslona dla f(x)=3 wiec jest ciagla
czyli cala funkcja sklejana (skladana )jest ciagla
18 kwi 13:20
5-latek:

Narysuje jeszce raz bo jest zle (teraz zauwazylem
ten czerwony
18 kwi 13:23