geometryczny ,arytmetyczny
misiaczka: zadanie 1
wyznacz ciąg geometryczny korzystając z informacji
zadanie 2
zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny kiedy a
n=
√2n +
√3
18 kwi 10:22
5-latek: a
3= a
1*q
2 to a
1= .....
18 kwi 10:30
karty do gry : an = a1 * qn−1
18 kwi 10:31
5-latek: Wzadaniu nr jest jest
an= √2n+√3
czy an= √2n+√3
18 kwi 10:32
5-latek: No tak .
napisalem wzor na sume .Przepraszam
18 kwi 10:33
Tadeusz:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| :8=q4 ⇒ |
| =q4 ⇒ q= |
| |
| 2 | | 16 | | 2 | |
a
1*q
2=8
18 kwi 10:33
5-latek: W ogole to potrafisz wydac jakis glos z siebie ?
18 kwi 10:39
misiaczka: potrafię. tylko mnie nie było
18 kwi 11:40
misiaczka: tak jest w zdaniu 2
an= √2n+√3
18 kwi 11:41
5-latek: Czyli to n jest pod pierwiastkiem ? tak ?
18 kwi 11:43
5-latek: Dobrze . zalozmy ze jest pod pierwiastkiem
an= √2n+√3
an+1= √2(n+1)+√3
an+1−an= √2(n+1)+√3−(p2n}+√3= √2(n+1)−√2n
p{2(n+1)= √2*√n+1
√2n= √2*√n
= √2(p{n+1)−√n)
czy ta wartosc zalezy od n?
Jesli tak to nie jest to ciag arytmetyczny
Jesli nie to jest to ciag arytmetyczny
Wiec ?
18 kwi 11:53
misiaczka: n nie jest pod pierwiastkiem
18 kwi 11:57
5-latek: To misiaczku odwrocmy to
Zalozmy ze to Ty rozwiazaujesz
Myslisz sobie tak
W poscie 11:43 zapytalam nie odpisal
Tyle czasu czekalam na odpowiedz . To kutas jeden a ja sie tyle niepotrzebnie naliczylam .
Nie ?
18 kwi 12:12
misiaczka: nie ogarniam już tej matmy totalnie
18 kwi 12:59
5-latek: Ojj
misiaczku 
a
n= p[2}n+p[3}
badamy czy a
n+1−a
n jest stala (musi byc niezalena od n
wiec
a
n+1 = w miejsce n wstawaimy n+1
=
√2(n+1)+
√3=
√2n+
√2 +
√3
a
n+1−a
n=
√2n+
√2+
√3−(
√2n+
√3=
√2n+
√2+
√3−
√2n−
√3=
√2
Jesli przy wyniku stoi n to zalezy od n
(czyli nie jest to ciag arytmetyczny
Jesli przy wyniku nie stoi n to nie zalezy ten wynik od n czyli jest to ciag arytmetyczny bo
dostalismy jakas stala liczbe
Wiec
misiaczku ?
18 kwi 13:36
misiaczka: ten ciąg jest ciągiem arytmetycznym.dziękuje
mam nadzieję że nie zagubię się na poprawie
19 kwi 08:01