Funkcje
Biay: | | −x2+5x−10 | |
Dla jakich wartości p dziedziną funkcji f(x)=log |
| jest zbiór |
| | (5+p)x2+(p+2)x+1 | |
wszystkich liczb rzeczywistych?
18 kwi 01:12
PrzyszlyMakler: dziedziną logab jest a> 0 a≠ 1 b > 0
czyli w tym przypadku należy rozwiązać b> 0
w mianowniku masz funkcję kwadratową i musisz ustalić dla jakiego p ona będzie stale dodatnia,
czyli nigdy nie dotknie osi OX
będzie tak dla a> 0 i Δ <0
18 kwi 01:17
PrzyszlyMakler: a >0 dotyczny trójmianu kwadratowego postaci ax2 + bx + c
czyli po prostu 5+p >0
18 kwi 01:18
Biay: Więc Δ i a dotyczy wyłącznie mianownika tak? Dlaczego współczynnik a nie może być ujemny?
18 kwi 01:27
PrzyszlyMakler: W sumie to nie jestem pewny, ale jak tak sobie myślę, to nasze wyrażenie [wielki ułamek] musi
być dodatni, a tak będzie gdy licznik będzie dodatni i mianownik dodatni lub licznik ujemny i
mianownik ujemny. Licznik to funkcja kwadratowa, która ma a <0 i Δ= 25 − 4(−1)(−10) = −15, a
więc Δ <0 więc ta funkcja jest stale ujemna. W takim razie nasz mianownik również musi być
stale ujemny, a więc się początkowo pomyliłem i warunki to a<0 i Δ < 0
18 kwi 01:35
PrzyszlyMakler:

Licznik to funkcja która wygląda tak jak na rysunku [dla każdego x przyjemuje wartości mniejsze
od zera] a z definicji logarytmu wiemy, że log
ab to b>0 a skoro w liczniku mamy funkcję,
która jest stale ujemna to nasz mianownik również musi być stale ujemny ( minus podzielić na
minus daje plus− a chcemy aby logb = b>0) więc stawiamy takie warunki, aby funkcja kwadratowa
w mianowniku wyglądała tak jak ta na rysunku, czyli a musi być a<0 [aby ramiona były
skierowane ku dołowi) i Δ<0 aby nigdy nie była ponad osią OX
18 kwi 01:39
Biay: Dobrze ,że zapytałem. Tak więc teraz się zgadza bo, przedziały z założeń na a i Δ się nie
pokrywają więc tak jak w rozwiązaniu nie ma liczb p spełniających warunki zadania. Dziękuję za
pomoc.
18 kwi 01:40
Biay: Czyli 1.p<−5
oraz 2. Δ=(p−4)(p+4)<0⇒p∊(−4,4)?
Brak części wspólnej dowodzi brakowi rozwiązania?
18 kwi 01:45
PrzyszlyMakler: Ja bym tak zrobił.
18 kwi 01:48
PrzyszlyMakler: Szkoda, że nie masz odpowiedzi bo jestem bardzo ciekaw czy to jest dobrze.
18 kwi 01:54
Biay: mam odpowiedź brzmi 23. Nie ma liczb p spełniających warunki zadania.
18 kwi 02:01