matematykaszkolna.pl
Funkcje Biay:
 −x2+5x−10 
Dla jakich wartości p dziedziną funkcji f(x)=log

jest zbiór
 (5+p)x2+(p+2)x+1 
wszystkich liczb rzeczywistych?
18 kwi 01:12
PrzyszlyMakler: dziedziną logab jest a> 0 a≠ 1 b > 0 czyli w tym przypadku należy rozwiązać b> 0 w mianowniku masz funkcję kwadratową i musisz ustalić dla jakiego p ona będzie stale dodatnia, czyli nigdy nie dotknie osi OX będzie tak dla a> 0 i Δ <0
18 kwi 01:17
PrzyszlyMakler: a >0 dotyczny trójmianu kwadratowego postaci ax2 + bx + c czyli po prostu 5+p >0
18 kwi 01:18
Biay: Więc Δ i a dotyczy wyłącznie mianownika tak? Dlaczego współczynnik a nie może być ujemny?
18 kwi 01:27
PrzyszlyMakler: W sumie to nie jestem pewny, ale jak tak sobie myślę, to nasze wyrażenie [wielki ułamek] musi być dodatni, a tak będzie gdy licznik będzie dodatni i mianownik dodatni lub licznik ujemny i mianownik ujemny. Licznik to funkcja kwadratowa, która ma a <0 i Δ= 25 − 4(−1)(−10) = −15, a więc Δ <0 więc ta funkcja jest stale ujemna. W takim razie nasz mianownik również musi być stale ujemny, a więc się początkowo pomyliłem i warunki to a<0 i Δ < 0
18 kwi 01:35
PrzyszlyMakler: rysunekLicznik to funkcja która wygląda tak jak na rysunku [dla każdego x przyjemuje wartości mniejsze od zera] a z definicji logarytmu wiemy, że logab to b>0 a skoro w liczniku mamy funkcję, która jest stale ujemna to nasz mianownik również musi być stale ujemny ( minus podzielić na minus daje plus− a chcemy aby logb = b>0) więc stawiamy takie warunki, aby funkcja kwadratowa w mianowniku wyglądała tak jak ta na rysunku, czyli a musi być a<0 [aby ramiona były skierowane ku dołowi) i Δ<0 aby nigdy nie była ponad osią OX
18 kwi 01:39
Biay: Dobrze ,że zapytałem. Tak więc teraz się zgadza bo, przedziały z założeń na a i Δ się nie pokrywają więc tak jak w rozwiązaniu nie ma liczb p spełniających warunki zadania. Dziękuję za pomoc.
18 kwi 01:40
Biay: Czyli 1.p<−5 oraz 2. Δ=(p−4)(p+4)<0⇒p∊(−4,4)? Brak części wspólnej dowodzi brakowi rozwiązania?
18 kwi 01:45
PrzyszlyMakler: Ja bym tak zrobił.
18 kwi 01:48
PrzyszlyMakler: Szkoda, że nie masz odpowiedzi bo jestem bardzo ciekaw czy to jest dobrze.
18 kwi 01:54
Biay: mam odpowiedź brzmi 23. Nie ma liczb p spełniających warunki zadania.
18 kwi 02:01