Nierówność wielomianowa
kopolok: x4+x2−6x−10≤0
Witam, pomoże ktoś? Nie mogę rozłożyć na czynniki, a metodą p/q nie znalazłam rozwiązań...
18 kwi 00:57
eldo: nie ma wymiernych rozwiązań...poziom liceum? jeśli tak, to źle przepisany przykład.
18 kwi 01:00
18 kwi 01:17
eldo: to tylko przykłady mające pokazać Ci, że tak wyglądają nierówności wielomianowe.
18 kwi 01:20
kopolok: uff
okej
dziękuję bardzo!
18 kwi 01:25
Adamm: x
4+x
2−6x−10=0
x
4−(−x
2+6x+10)=0
(x
2+y/2)−((y−1)x
2+6x+10+y
2/4)=0
dla wyrażenia w drugim nawiasie
Δ=0
y
3−y
2+40y−76=0
z=y−1/3
Δ=(119/9)
3+(847/27)
2=88984/27
| | 3√847+42√1362+3√847−42√1362 | |
z=3√847/27+√88984/27+3√847/27−√88984/27= |
| |
| | 3 | |
| | 3√847+42√1362+3√847−42√1362−1 | |
y= |
| ≈1,1637 |
| | 3 | |
(x
2+y/2)
2−(
√y−1x+3/
√y−1)
2=0
(x
2−
√y−1x+y/2−3/
√y−1)(x
2+
√y−1x+y/2+3/
√y−1)=0
Δ
1=−1−y+12
√y−1/(y−1)>0
| | √y−1±√−1−y+12√y−1/(y−1) | |
x= |
| |
| | 2 | |
Δ
2=−1−y−12
√y−1/(y−1)<0
mamy 2 pierwiastki postaci
| | √y−1±√−1−y+12√y−1/(y−1) | |
x= |
| gdzie |
| | 2 | |
| | 3√847+42√1362+3√847−42√1362−1 | |
y= |
| |
| | 3 | |
18 kwi 01:36
Adamm: | | √y−1−√−1−y+12√y−1/(y−1) | | √y−1+√−1−y+12√y−1/(y−1) | |
x∊( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 01:38
Mariusz:
Dla równania trzeciego stopnia Adam użył pewnego skrótu
Z podstawień które pozwolą otrzymać równanie kwadratowe wymienię tylko dwa
y=u+v tutaj po wstawieniu korzystamy z wzoru skróconego mnożenia,
ze środkowych wyrazów wyciągamy wspólny czynnik ,
równanie zapisujemy w postaci układu równań,
układ równań przekształcamy tak aby otrzymać wzory Vieta trójmianu kwadratowego
o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | p | |
Innym podstawieniem jest y=u− |
| jednak tutaj trzeba uważać na dzielenie przez zero |
| | 3u | |
a poza tym to podstawienie nie uogólnia się na równanie czwartego stopnia
więc ja wolę podstawienie y=u+v
Metoda algebraiczna wymaga znajomości liczb zespolonych
jednak można wyodrębnić przypadek gdzie liczby zespolone pojawiają się w obliczeniach
i użyć podstawienia trygonometrycznego aby je rozwiązać
18 kwi 09:12
Mariusz:
Adam coś nie tak jest z tym równaniem trzeciego stopnia
Szkoda że nie podałeś pełnych obliczeń
18 kwi 09:39
Mariusz:
Błąd jest tutaj
| | 1 | | 1 | |
Skoro z=y− |
| to y=z+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 kwi 10:04