Funkcja kwadratowa (parametr, wartość bezwzględna) Pilne!
Kyoko:
1 Rozwiąż równanie
x8−30=29x4
2 Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
x2+(2m−3)x+2m+5=0
3 Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji
f(x)=√(mx2−(1+m)x+1
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
4 Rozwiąż nierówność
x2 + 6x + |x+2| + 8 ≥ 0
17 kwi 23:13
Pytający:
1.
t=x
4, t≥0
t
2−29t−30=0
Δ=961,
√Δ=31
| | 29±31 | |
t= |
| , ujemne rozwiązanie odpada |
| | 2 | |
x
4=30
x=±
4√30
17 kwi 23:25
eldo: 4.
(x+3)2 + |x+2| ≥ 1
widać, że tylko dla x∊(−3 ; −2) nierówność nie ma rozwiązań.
17 kwi 23:42