funkcja logarytmiczna, algebra liniowa
Bartimaeus: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór wszystkich punktów, których współrzędne x,y
spełniają nierówność log1/2(|y|−1)>=x
17 kwi 21:39
Adamm:
|y|−1>0
y∊(−
∞;−1)∪(1;
∞)
log
1/2(|y|−1)≥x
17 kwi 22:04
Mila:
log
(1/2)(|y|−1)≥x
1)
|y|−1>0⇔|y|>1
y<−1 lub y>1
2)
| 1 | |
log(1/2)(|y|−1)≥log(1/2)( |
| )x⇔ |
| 2 | |
a)
| 1 | |
|y|=y dla y≥0 i y>1⇔obszar nad prostą y=1 i poniżej wykresu funkcji y=( |
| )x+1 |
| 2 | |
b)
|y|=−y dla y<0 i y<−1
| 1 | | 1 | |
y≥−( |
| )x−1 obszar nad wykresem funkcji y=−[( |
| )x+1] i poniżej prostej y=−1 |
| 2 | | 2 | |
17 kwi 22:06
Bartimaeus: Dzięki, nie pomyślałem o tym przekształceniu do (1/2)
x
17 kwi 22:12