W urnie są 3 kule białe
Blanka: W urnie są 3 kule białe, 3 czarne i 4 zielone. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych
4 kul bez zwracania są:
a) 2 kule białe,
b)1 biała, 1 czarna i 2 zielone
a)
|Ω|=10*9*8*7 = 5040
| | | | 3! | |
2 kule z 3 białych to kombinacja | = |
| =3 |
| | | 2!(3−2)! | |
| | | | 7! | |
2 kule z 7 (zielonych i czarnych) to kombinacja | = |
| =21 |
| | | 2!(7−2)! | |
Prawdopodobieństwo zdarzenia A
Proszę o pomoc, jak do tego podejść, próbowałam jak powyżej, ale na bank źle ;x
17 kwi 19:59
Blanka: Ponawiam prośbę.
17 kwi 20:18
Pytający:
Musisz się zdecydować, czy przy liczeniu uwzględniasz kolejność losowania kul, czy nie.

a)
Uwzględniając kolejność:
Nie uwzględniając kolejności:
Z b) już sobie poradzisz.
17 kwi 20:21
Blanka: Faktycznie, dzięki.
Gwoli ścisłości, czy w b) będzie:
| | 3*3*6 | | 54 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 210 | | 210 | |
Proszę jeszcze o sprawdzenie.
18 kwi 01:41
PrzyszlyMakler: | | | |
Licznik jest dobrze, jeżeli mianownik to wynik | to też |
| | |
18 kwi 01:53
Blanka: Tak

Dzięki.
18 kwi 01:54