Wyjasnienie granicy funkcji
Kacpero21092: Pomoc w zrozumieniu granicy cosinusa.
| | cosx | |
Cześć, mam policzyć granicę przy x dążącym do plus i minus ∞ z f(x) = |
| , ale nie |
| | ex−1 | |
rozumiem dlaczego gdy x dąży do −
∞ granica nie istnieje, a gdy dąży do +
∞ granica wynosi 0.
Mógłby mi ktoś to jakoś wytłumaczyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
17 kwi 19:17
Adamm: | | 1 | | cosx | | 1 | |
− |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| | ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | |
dla x→
∞ z tw. o 3 funkcjach dostajemy
granica przy x→−
∞ nie istnieje, żeby to zobaczyć wystarczy wziąć 2 różne ciągi
x
n=−2πn→−
∞
| | cos(−2πn) | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = −1 |
| | e−2πn−1 | | e−2πn−1 | |
x
n=−2πn+π/2→−
∞
| | cos(−2πn+π/2) | |
limn→∞ |
| = limn→∞ 0 = 0 |
| | e−2πn+π/2−1 | |
granica nie może istnieć, bo zgodnie z definicją ciągu Heinego żeby granica ta istniała
| | cosxn | |
to dla dowolnego ciągu xn→−∞ przy n→∞, |
| musi dążyć do |
| | exn−1 | |
jednej i tej samej granicy, a jak już pokazaliśmy tak nie jest
17 kwi 19:24
Adamm: "definicją ciągu Heinego"
definicji granicy funkcji Heinego
17 kwi 19:26
Kacpero21092: Dziękuję za szybką odpowiedź, teraz już jest wszystko jasne
17 kwi 19:28