Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)
KRID: Wyznacz ekstrema funkcji f(x,y)= x3+3xy2−15x−12y+1
ymmm i tak mój wykładowca ogólnie nie jest typem osoby która daje na kolosy przykłady
takie żeby studenci płakali jak liczą tzn zawsze wychodzą ładne liczby i wgl jest pięknie.
I tak w tym przykładzie kiedy liczę f'x i f'y wyszło mi do policzenia takie równanie
3x4−15x2+4=0
Czy mógłby mnie ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłem?
17 kwi 19:02
grzest:
Pomyłka w liczeniu.
Powinno być 3x4−15x2+12=0.
17 kwi 19:44
KRID: mimo wszystko nie wyjdzie z tego równania nic normalnego prawda? xD
17 kwi 20:58
Eta:
3x4−15x2+12=0
x4−5x2+4=0⇒ (x2−4)(x2−1)=0⇒ x=±2 v x=±1
17 kwi 21:16