W urnie są
Blanka: Witam proszę o sprawdzenie czy nie ma błędów.
W urnie są 3 kule białe, 2 czarne i 5 czerwonych.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych 3 kul ze zwracaniem są:
a) 3 kule czerwone
b) 1 biała, 1 czarna, 1 czerwona.
a)
Ω zbiór wszystkich możliwych losowań 3 kul
A − zbiór losowań w których wszystkie 3 wylosowane kule są czerwone
|Ω|= 12*12*12 = 1728
|A| = 5*5*5 = 125
b)
|Ω|=1728
zdarzenia |A| zostały przeze mnie wyliczone:
[b,cza,czer],[b,czer,cza],[cza,b,czer],[cza.czer.b],[czer,cza,b],[czer,b,cza]
Czy dobrze? proszę o sprawdzenie.