:/
Mateusz Król: Dany jest prostokąt ABCD o stosunku boków 1/3 .
Z wierzchołka D poprowadzono odcinek DE prostokątny do przekątnej AC(E∍ AC).
Oblicz obwód trójkąta ADE oraz
stosunek obwodu trójkąta ADE do obwodu trójkąta ACD. Proszę o rysunek i szczegółowe obliczenia.
17 kwi 18:41
5-latek: Piszesz juz kilka razy to zadanie i z tym samym bledem
Nie zastanowiles sie ze odcinek nie moze byc prostokatny ?
17 kwi 18:42
Mateusz Król: On jest prostopadły. Myślałem ze jest dobrze.
17 kwi 18:44
Adamm: jak chcesz policzyć obwód trójkąta ADE?
żadnych danych liczbowych nie dostałeś
17 kwi 18:58
Tadeusz:
znajdź trójkąty podobne ... ustal skalę podobieństwa
17 kwi 19:04
Mateusz Król: No właśnie wiem że nie ma żadnych danych ale takie mam zadanie.
17 kwi 19:42
Eta:

|AD|=x , |DC|=3x, x>0
|AC|=
√x2+(3x)2=
√10x
| | x*3x | | 3x√10 | |
h=|DE|= |
| = |
| |
| | |AC| | | 10 | |
| | x√10 | |
y=|AE|=√x2−h2= ...= |
| |
| | 10 | |
| | x√10 | | 3x√10 | | x | |
L(ADE)= x+ |
| + |
| = |
| (10+4√10) |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
============
trójkąty AEC i ACD są podobne z cechy (kkk)
| | x | | x | | √10 | |
w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | |AC| | | √10x | | 10 | |
| | L(AEC) | | √10 | |
To |
| =k= |
| |
| | L(ACD) | | 10 | |
=======
17 kwi 19:59
Mila:
Witam Cię
Eto świątecznie i dyngusowo
17 kwi 20:06
Eta:
Witam , witam
17 kwi 20:07
Olka i Piotrek: Jak jest wyliczony odcinek |AC| że wyniósł √10x?
18 kwi 13:44
5-latek: Z tw Pitagorasa
√x2+(3x)2)=√x2+9x2= √10x2 = √10*√x2 = √10*x
Uwaga
Powinno byc √10*|x| bo √x2=|x| ale tutaj x>0 wiec |x|=x zgodnie z definica
18 kwi 13:53
Olka i Piotrek: Okey
18 kwi 14:42