Oblicz
Bilauta: Oblicz:
( (
√13 + 2)
12 − (
√13 − 2)
12 )
2 * cos
23π
Gdyby nie było tego cosinusa to bym zrobiła, a tak to do pewnego momentu nie wiem co mam z nim
zrobić.
Proszę o pomoc
17 kwi 18:22
5-latek: No to zrob najpierw bez cosinusa
potem ponozysz
| | 2 | | 1 | |
cos |
| π= cos(π− |
| π)= zobacz wzor redukcyjny |
| | 3 | | 3 | |
17 kwi 18:27
5-latek: Przeciez i tak najpierw wykonujemy potegowanie a potem mnozenie
17 kwi 18:34
cosinus:
i nie ma co liczyć................... W= ....*0=0
17 kwi 18:37
5-latek:
17 kwi 18:41
cosinus:
| | 3 | | 2 | |
Ja myślę,że Bilauta zamiast cos |
| π napisał/ła cos |
| π |
| | 2 | | 3 | |
| | 3 | |
cos |
| π=0 ( tak miałem napisać ! |
| | 2 | |
17 kwi 18:43
Bilauta: Nie. W treści zadania jest cos2/3π, a wynik to 3 − √13
17 kwi 18:50
cosinus:
| | 2 | | 2 | | π | | 1 | |
cos |
| π=cos(π− |
| π)= −cos |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
W=[√13+2−2√(√13+2)(√13−2)+√13−2]*(− |
| )= −√13−√13−4= −√13+3=3−√13 |
| | 2 | |
17 kwi 18:56
Bilauta: O dziękuję <3 już rozumiem
17 kwi 19:52