Funkcja
Cyk: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3√x−13√x2
Ten ułamek słownie to jeden przez pierwiastek trzeciego stopnia z x do kwadratu
Ile jest równy f(−3)?
17 kwi 18:14
Adamm: podstaw sobie i sprawdź
17 kwi 18:15
Bul: Wychodzi mi kompletnie co innego niż powinno...
Nie wiem jak wykonać działania na takich pierwiastkach
19 kwi 17:58
Bul: f(−3)=3√−3+3√3−2
19 kwi 18:03
Adamm: | | 1 | |
f(−3)=3√−3− |
| =−31/3−3−2/3= |
| | 3√(−3)2 | |
| | 4 | | 4*31/3 | | 43√4 | |
=−3−2/3*(3+1)=− |
| =− |
| =− |
| |
| | 32/3 | | 3 | | 3 | |
19 kwi 18:07
Adamm: | | 43√3 | |
ostatnia linijka: − |
| |
| | 3 | |
19 kwi 18:07
Bul: Dziękuję bardzo!
19 kwi 18:08