Potęgowanie logarytmami
Michał: Liczba (0,04)log 2 * (0,025)log 2 jest równa:
Jak krok po kroku robić takie zadania?
17 kwi 18:08
5-latek: an*bn= (a*b)n
17 kwi 18:09
Michał:

W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości AD i BE. Udowodnij, że punkty A, B, D, E
leżą na jednym okręgu.
17 kwi 18:12
5-latek: =0,001log2= 10−3log2= 10log2−3=
17 kwi 18:13
Michał: (0,001){log 2) = (10−3)log 2 = 2−3 = 1/8
17 kwi 18:16
Adamm: inaczej, masz udowodnić że na czworokącie ABDE da się opisać okrąg
żeby to było możliwe, przeciwległe kąty tego czworokąta muszą sumować się do 180o
17 kwi 18:20
Michał: Dziękuję za pomoc. A co zrobić z dowodem na opisanie okręgu?
17 kwi 18:21
Adamm: "żeby to było możliwe, przeciwległe kąty tego czworokąta muszą sumować się do 180o"
to jest nie tylko warunek konieczny, ale również wystarczający na to by
na czworokącie można było opisać okrąg
17 kwi 18:23
Michał: Próbowałem opisać kąt przy c jako γ i wtedy kąt przecięcia DSE będzie równy (90 − γ). Następnie
mamy kąt przy B będzie β, a DSB (90 − β). Kąt przy A α, ASE (90 − α). I z tego mi tylko
wychodzi, że α + β + 2γ = 0. Nie wiem jak to ugryźć.
17 kwi 18:24
Adamm: wtedy kąt przecięcia DSE będzie równy (90o − γ)
to już jest źle
powinien być równy 180o−γ
17 kwi 18:25
Adamm: tak właściwie, wszystko co napisałeś jest źle
17 kwi 18:27
Adamm:

α, β∊(0;90
o)
α+β∊(90
o; 180
o)
mamy udowodnić że kąt EDB = 180
o − α oraz kąt DEA = 180
o − β
kluczem do tego wszystkiego jest podobieństwo trójkątów
BSD oraz ASE
17 kwi 18:47
Michał: Czyli udowadniamy to na podstawie kąt, kąt, kąt? Bo mamy kąt prosty, kąty wierzchołkowe (o
takiej samej mierze) i trzeci kąt który musi być taki sam dla obu trójkątów wtedy. Dobrze
mówię?
17 kwi 18:53
Adamm: tak
z podobieństwa tych trójkątów można udowodnić podobieństwo trójkątów
ESD oraz ASB z czego dostaniesz tezę
17 kwi 18:55
Michał: Dziękuję za pomoc.
17 kwi 18:56