Adamm: |Ω|=201*200*199
jeśli wśród tych liczb jest liczba podzielna przez 3, to iloczyn dzieli się przez 3,
zatem załóżmy że tych nawet patykiem nie ruszamy
jeśli są 3 liczby dające resztę 2, to iloczyn daje resztę 2
jeśli są 2 liczby dające resztę 2, to iloczyn daje resztę 1
jeśli jest jedna dająca resztę 2, to iloczyn daje resztę 2
jeśli nie ma, to reszta wynosi 1
A
1 − 3 dające resztę 2
liczb dających resztę 2 jest 67
|A
1|=67*66*65
A
2 − 1 dająca resztę 2, 2 dające resztę 1
liczb dających resztę 1 jest 67
|A
2|=67*67*66*3
| | 67*67*66*3+67*66*65 | | 1463 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 201*200*199 | | 9950 | |