elo
typek: Elo
Małe zadanko jest, potrzeba pomocy za którą jestem już teraz serdecznie wdzięczny każdemu
potencjalnemu pomagającemu.
| | 4|x| − 14 | | 2m − 1 | |
Wyznacz zbiór wszystkich m dla których równanie |
| = |
| |
| | |x| − 3 | | m + 2 | |
Przekształcam tak:
| | 2 | |
Lewa strona wynosi 4 − |
| |
| | |x| − 3 | |
I teraz co? Namalować? Jak?
17 kwi 16:24
behroror: elo
17 kwi 16:30
Pytający:
Ciekawe polecenie.
17 kwi 17:54
5-latek: Dlaczego ?
m∊(−∞,∞) \{−2} i x∊(−∞,∞)\{−3,3}
17 kwi 17:58
typek: dla których równanie ma jedno rozwiązanie, kurde przepraszam
18 kwi 13:14
Pytający:
5−latek napisał Ci dziedzinę.
Zauważ, że w wartości bezwzględnej masz samego iksa, więc jeśli x=1 byłby rozwiązaniem, to
również x=−1 byłby rozwiązaniem. Jeśli x=2 byłby rozwiązaniem, to również x=−2 byłby
rozwiązaniem, itd. Stąd możesz wywnioskować, że aby to równanie miało jedno rozwiązanie,
rozwiązaniem tym musi być x=0. Podstawiasz i wyliczasz m.
| 14 | | 2m−1 | | −31 | |
| = |
| ⇒ m= |
| |
| 3 | | m+2 | | 8 | |
18 kwi 15:34