Dlaczego wychodzą mi różne wyniki, chociaż obie metody są prawidlowe?
321: Dlaczego wychodzą mi różne wyniki, chociaż obie metody są prawidlowe?
Obliczyć długości przekątnych równoległoboku zbudowanego na wektorach ~a = 5~p + 2~q i
~b = ~p − 3~q , jeżeli
wiadomo, że |~p| = 2√2 , |~q| = 3 oraz ( ~p, ~q ) = π/4.
c,d przekątne równoległoboku:
c=a+b=6p−q
d=a−b=4p+5q
|c|=(c*c)1/2 / modul c=iloczyn skalarny1/2
|d|=(d*d)1/2
po podstawieniu i obliczeniach wychodzi mi wynik
|c|=15
|d|=593(1/2)
ale gdy chce to samo obliczyć korzystają z twierdzenia cosinusów to wychodzi mi niedokładny
wynik, licze tak:
|c|2=|6p|2+|q|2−2|6*p|*|q|*cos(π/4)
|c|=2881/2
|d|2=|4*p|2+|5*q|2+2|4*p|*|5*q|*cos(π−π/4)
|d|=5931/2
dlaczego c jest inne?
17 kwi 16:02
321: pomoże ktoś? pliz
17 kwi 16:25
jc: Jak uzyskałeś |c| = 15?
17 kwi 16:34