edzia: moglby ktos nap mi jak to rozwiazac
?
nie bylam na lekcji i nie wiem jak rozwiazac

zad.2
do wykresu funkcji y=ax
2+bx+c należą punkty a(1,-4) b (2,-3 ) c (-1,0) wyznacz punkty a
b c ?
10 lis 11:50
Mycha: to znaczy, ze f(1)=-4, f(2)=-3 f(-1)=0
i teraz podstawiamy
-4=a+b+c
-3=4a+2b+c
0=a-b+c
i trzeba rozwiazac taki uklad rownan
10 lis 12:42
edzia: moglabys mi nap jak to leci?
10 lis 13:17
edzia: czyli to inaczej tak bedzie?
y=ax / a nie tak y= ax
2
?
czyli a = y/x
czyli a = -4/1
czyli a = -4
i kolejno z kazda literka tak samo z b i c? postepowac?
jak rozwiazac ten uklad rownan co napisalas
10 lis 14:06
Mycha: -4=a+b+c
-3=4a+2b+c
0=a-b+c
z trzeciego:
b=a+c
wstawiamy do pierwszego i drugiego
-4=2a+2c => -2=a+c
-3=6a+3c => -1=2a+c
z pierwszego
c=-2-a
-1=2a-2-a
a=1
c=-2-1= -3
b=1-3=-2
10 lis 15:30