Jak sobie to uprościć? próbowałam wzorów, ale nic mi nie dały..
dadum: Równanie sin x + sin (x−π3)=12m − 3 ma rozwiązanie. Oznacza to, że m należy do
przedziału.. ?
17 kwi 15:22
Jerzy:
Bo źle liczysz ... pokaż obliczenia.
17 kwi 15:30
dadum: sin x + sin (x−π3)=2sin 2x−π/32cos π6=2sin 2x−π/32 * √32=
√3sin2x−π/32 = 12m − 3
i co dalej?
17 kwi 16:52
dadum: ktoś, coś?
17 kwi 19:13
Adamm: "ktoś, coś?"
17 kwi 19:15
Mila:
| | π | | | | π | |
f(x)=sinx+sin(x− |
| )=2sin |
| *cos |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
−
√3≤f(x)≤
√3⇔Zw
f=<−
√3,
√3>
6−2
√3≤m≤6+2
√3
17 kwi 20:04
dadum: O mamo.. Teraz rozumiem. Zapomniałam kompletnie o tej metodzie! Dziękuję!
18 kwi 18:40
Mila:
18 kwi 18:40