ww
wkwkw: Turysta wspinał się na pewien szczyt górski. trasa którą miał do pokonania, wynosiła w jedną
stronę 7.5 km. Prędkość, z jaką turysta schodził ze szczytu była o 1km/h większa od prędkości
z jaką wchodził na szczyt. Oblicz prędkość wchodzenia, jeżeli wiadomo ze całkowity czas
wędrówki wynosił 8h.
nie bardzo umiem to podstawic
(v+1)(t−8) i to jest chyba źle

da sie to jakos zrozumiec co gdzie ?
Janek191:
S = 7,5 km
t − czas wchodzenia na szczyt górski [ h ]
8 − t − czas schodzenia ze szczytu [ h ]
v − prędkość wchodzenia na szczyt
| | km | |
v + 1 − prędkość schodzenia ze szczytu [ |
| ] |
| | h | |
( v + 1)*( 8 − t) = 7,5
więc
| | 7,5 | |
( v + 1)*( 8 − |
| ) = 7,5 / * v |
| | v | |
( v + 1)*( 8 v − 7,5) = 7,5 v
8 v
2 − 7,5 v + 8 v − 7,5 = 7,5 v
8 v
2 − 7 v − 7,5 = 0 / *2
16 v
2 − 14 v − 15 = 0
Δ = 196 − 4*16*(−15) = 196 + 960 = 1 156
√Δ = 34
v + 1 = 2,5
| | km | |
Odp. Prędkość wchodzenia na szczyt była równa 1,5 |
| . |
| | h | |
=============================================