suma liczb
asgg: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wiadomo ze x+y−z=13 oraz |
| + |
| − |
| =0 oblicz wartosc sumy x2+y2+z2 |
| | x | | y | | z | |
16 kwi 23:45
Adamm: x≠0, y≠0, z≠0
yz+xz−xy=0
oraz x+y−z=13
(x+y−z)2=x2+y2+z2−2(yz+xz−xy)
x2+y2+z2=(x+y−z)2+2(yz+xz−xy)
x2+y2+z2=169
16 kwi 23:53
asgg: dlaczego (x+y−z)2= x2+y2+z2 − 2(yz+xz−xy) w ktorym yz+xz−xy to zero? i skad to 2 przed tym
nawiasem?
17 kwi 00:02
Adamm: dlaczego?
bo tak działa algebra, nie wiem
17 kwi 00:08
Saizou :
(x+y−z)
2=(x+y−z)(x+y−z)=...wymnóż...=x
2+y
2+z
2+2xy−2xz−2yz=
x
2+y
2+z
2−
−2(yz+xz−xy)
yz+xz−yx=0
17 kwi 11:53