Stereometria
Targon: szescian o krawedzi a przecieto plaszczyzna przechodzaca przez przekatna dolnej podstawy i
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa. wyznacz pole przekroju jesli : a) alfa = 30
b) 60.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w przypadku 30 stopni to płaszczyzna jest trojaktem
równoramiennym a przy 60 jest trapezem?
16 kwi 22:54
Janek191:

h = a
x = I OA I
Mamy
a = x
√3
| | a | | a √3 | |
x = |
| = |
| ≈ 0,57(6) a < I OB I |
| | √3 | | 3 | |
I OB I = 0,5 a
√2 ≈ 0,705 a
17 kwi 07:36
Janek191:
?
17 kwi 22:14
Mila:
Dla
Janka dyngus
17 kwi 22:19