Układ równań
Arek: Pomoże ktoś

Układ równań:
b
2=c
d*b=c
2
(d−b)
2+1=c
2
16 kwi 22:20
Adamm: c=b2 ∧ c2=d*b ⇒ b4=d*b ⇒ b=0 ∨ d=b3
1. d=b3
(b3−b)2+1=b4
b6−3b4+b2+1=0
b2=1 lub b2=1−√2 lub b2=1+√2
b=1 lub b=−1 lub b=√1+√2 lub b=−√1+√2
b=1, c=1, d=1 jest jednym z rozwiązań
b=−1, c=1, d=−1 jest drugim
b=√1+√2, c=1+√2, d=√(1+√2)3 jest trzecim
b=−√1+√2, c=1+√2, d=−√(1+√2)3 jest czwartym
2. b=0
dostajemy c=0, z ostatniego dostajemy sprzeczność
mamy 4 rozwiązania podane wyżej
16 kwi 22:29
Arek : Dziękuję za pomoc
16 kwi 22:46
karty do gry: Skąd masz ten ukłąd równań ?
16 kwi 22:50
Arek: "Długości boków trapezu prostokątnego tworzą ciąg geometryczny.
Najkrótszy bok tego trapezu to jest ramię i ma długość 1.
Krótsza podstawa tego trapezu jest krótsza od drugiego z ramion.
Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu"
16 kwi 23:41