fiz
Matol: Hej
Oblicz, jaka powinna byc prędkośc początkowa ciała, aby wzniosło się ono na wysokośc h=R (
gdzie R jest taki sam jak promień Ziemi, a masa tej planety to połowa masy Ziemi) nad
powierzchnię planety, przy pominięciu oporów ruchu.
Zrobiłem to z rzutu pionowego do góry, ale wynik wyszedł mi dwukrotnie większy niż w
odpowiedziach, gdzie zrobili to z zasady zachowania energii.
Nie można tego z rzutów, czy też coś mi umknęło ? Będę wdzięczny za pomoc.
16 kwi 22:11
g: Może nie zauważyłeś że grawitacja słabnie z wysokością. Policzenie tego zadania
z zasady zachowania energii jest prostsze.
16 kwi 22:20
Matol: Właśnie tak teraz doszedłem do takiego samego wniosku i przypomniałem sobie, że przecież z
rzutów i Wzoru Ep=mgh korzystamy na małych wysokościachdo 10km, a dla większych wchodzi z.z.e.
Ale dziękuję za szybką odpowiedź
16 kwi 22:29
daras: | | mv2 | | GMm | |
E = Ek + Ep= |
| − |
| = constans |
| | 2 | | r | |
17 kwi 12:50
'Leszek: | mvo2 | | GMm | | GMm | |
| − |
| = − |
| oraz wykorzystaj fakt , ze |
| 2 | | R | | 2R | |
17 kwi 22:06