funkcja kwadratowa z parametrem
tyokke: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których wykresy funkcji f i g , określonych
wzorami f(x) = x2 − 1 oraz g(x) = 5 − ax , przecinają w dwóch punktach znajdujących się
powyżej osi Ox układu współrzędnych.
z drugiego równania wyznaczyłem sobie x=5−ya podstawiłem do drugiego i powstała mi
funkcja y2+y(−10−a2)+25−a2 i uznałem że dla każdego y musi ona przyjmować wartości
dodatnie, wiec ustaliłem, że delta musi być ujemna, z czego dostałem przedział a∊(−4;4)\{0},
mógłby ktoś sprawdzić czy te zadanie jest dobrze rozwiązane?
16 kwi 22:01
Adamm: f(x)=g(x)
x
2−1=5−ax
x
2+ax−6=0
Δ=a
2+24
| | −a±√a2+24 | | −a±√a2+24 | |
f( |
| )>0, g( |
| )>0 |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 22:09