Granica ciągu
Znawca: Oblicz granicę ciągu a
n.
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
an= |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
16 kwi 21:58
Adamm: mianownik przedstaw w postaci ogólnej za pomocą wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
16 kwi 21:59
Janek191:
| | 1 + 2 + 3 + ... + n | | 0,5 n*(n +1) | | 1 | |
an = |
| = |
| = 0,5*(1 + |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n | |
więc
lim a
n = 0,5
n→
∞
16 kwi 22:01
Znawca: | | 1+2+3+4+...+n | | | | 1 | |
lim |
| =lim |
| = |
| , dobrze myślę? |
| | n2 | | n2 | | 2 | |
W liczniku jest zastosowałem wzór na sumę, a mianownik zostawiłem bez zmian.
16 kwi 22:02
Znawca: Czyli wszystko się zgadza

. Dziękuję bardzo za pomoc.
16 kwi 22:03