Różniczka zupełna
Danio: WItam
Musze wyliczyć sobie pochodną cząstkową
z poniższego wzorku
| | np2*EAU*sin2Φ | |
Es= |
| |
| | EAU−np2*sin2Φ | |
Prosił bym o jakąś pomoc
| | f(x) | |
Myślę, że trzeba będzie użyć wzorku( |
| )' |
| | g(x) | |
ale nie wiem jak zachować się z tym sin
2Φ
16 kwi 21:55
Adamm: wiadomo po czym liczę pochodną, tutaj trudno pisać w notacji Leibniza
| | np2*EAU*sin2Φ | |
( |
| )'= |
| | EAU−np2*sin2Φ | |
=[(np
2*E
AU*sin
2Φ)'*(E
AU−np
2*sin
2Φ)−(np
2*E
AU*sin
2Φ)*(E
AU−np
2*sin
2Φ)']/
/[E
AU−np
2*sin
2Φ]
2=
=[np
2E
AU2sinΦcosΦ(E
AU−np
2sin
2Φ)+2(np
2E
AUsin
2Φ)np
2sinΦcosΦ]/
/[E
AU−np
2*sin
2Φ]
2
dalej sam możesz skrócić
16 kwi 22:04
Danio: Dzięki mistrzuniu !
16 kwi 22:25