Monotoniczność funkcji
Adam: | | 2x+1 | |
Na podstawie definicji zbadaj monotoniczność funkcji f(x)= |
| w R−{4} |
| | x−4 | |
16 kwi 21:38
5-latek: x
1<x
2 to x
1−x
2<0
f(x
1)−f(x
2)<0
| 2x1+1 | | 2x2+1 | |
| − |
| <0 |
| x1−4 | | x2−4 | |
dokoncz
16 kwi 21:45
Jerzy:
Dlaczego zakładasz,że funkcja jest rosnąca ?
16 kwi 21:50
Adamm: funkcja nie jest monotoniczna
f(1)=−1, f(2)=−2,5, f(5)=11
16 kwi 21:54
Jerzy:
f(1) = −1 ?
16 kwi 22:39
Adamm: Jerzy, tak
16 kwi 22:48
5-latek: Przeciez rowniez dobrze moge zalozyc ze jest malejaca i z obliczen wyjdzie ze tak nie jest .
16 kwi 23:45
Adamm: 5−latek, to że nie jest malejąca nie oznacza że nie jest monotoniczna
16 kwi 23:50