Oblicz granicę
Znawca: Oblicz granicę ciągu an=1+2√nn+12
16 kwi 17:52
Jerzy:
Dzielisz licznik i mianownik przez n.
16 kwi 20:22
5-latek: Ja bym zapisal to tak
| | 2n1/2+1 | | n1/2(2+1/n1/2 | |
= lim n→∞ |
| = lim n→ |
| = 0 |
| | n+12 | | n(1+12/n | |
16 kwi 20:48
op player: | | ∞ | |
hmm.. właśnie tak robiłem, ale czy tu nie wychodzi wyrażenie nieoznaczone? |
| |
| | ∞ | |
16 kwi 20:59
5-latek: No wychodzi dlatego wyciagnalem najwieksze, potegi przed nawias
√n= n1/2
16 kwi 21:03
op player: Dobra, nieważne. Już to widzę. Nie wiem jak to się stało, że tego nie widziałem.
Bo będzie n12*2/n1 => 2/n−1/2 , czyli 0
Dziękuję za pomoc
16 kwi 21:08