trapez
1.167: Punkt S jest środkiem okręgu wpisanego w trapez ABCD (AB ∥ CD ). Wykaż, że trójkąt SBC jest
prostokątny. Zadanie jest proste natomiast moje pytanie jest takie iz dlaczego sc i sb to
dwusieczne bo w tresci zadania nie ma o tym kompletnie mowy dziekuje
16 kwi 13:46
Adamm:

trójkąty ASC oraz BSC są przystające na zasadzie bbb
ponieważ |AS|=|BS| oraz |CS|=|CS| oraz |BC|=|AC| (tw. Pitagorasa)
z tego że są przystające, kąty SCA oraz SCB są równe, zatem CS jest dwusieczną tego kąta
16 kwi 14:20
g:

To są dwusieczne z powodu podobieństwa odpowiednich trójkątów.
16 kwi 14:24
1.167: czyli to ze sa podobne to znaczy ze sa to dwusieczne
16 kwi 15:56
Adamm: ułóż poprawne logicznie zdanie, to ci odpowiem
16 kwi 15:57
Adamm: "czyli to ze sa podobne to znaczy ze sa to dwusieczne"
to że są podobne
trójkąty są podobne, tak
znaczy że są to dwusieczne
...
napisz porządnie, logicznego myślenia cię nie nauczę
16 kwi 16:00
1.676: Jasne moge sformułować inaczej zdanie. To ze cos jest logiczne dla Pana nie musi byc dla mnie i
odwrotnie.
Hmm nie moge dalej pojac tego dlaczego wykorzystujemy w tym zadaniu dwusieczne i skad wiemy ze
one aie przetna w pkt s.
16 kwi 18:41
Mila:

1) Środek okręgu wpisanego w trapez leży w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych trapezu.
2)
2β+2γ=180 własność kątów przy ramieniu trapezu
β+γ=90⇔ΔBSC− Δprostokątny.
16 kwi 18:54
1.676: Aha czyli poprotu jest taka wlasnosc ze srodek okregu wpisanego w trapez jest miejacem gdzie
przecinaja sie dwusieczne ?
16 kwi 18:58
Adamm: "Środek okręgu wpisanego w trapez leży w punkcie przecięcia dwusiecznych kątów
wewnętrznych trapezu."
zgadzam się z tym całkowicie
ale żeby nie było pytań na przyszłość, pozwolę sobie zastąpić słowo trapez
na czworokąt
16 kwi 19:03
Adamm: dlaczego tak jest?
z postu 14:20 powinieneś wiedzieć że mając 2 proste styczne do okręgu, odcinek między
punktem przecięcia tych prostych, a środkiem okręgu pokrywa się z prostą będącą
dwusieczną kąta powstałego przez te proste
zatem dwusieczne dowolnego czworokąta do którego można wpisać okrąg
muszą przecinać się w punkcie będącym środkiem okręgu wpisanego w ten czworokąt
16 kwi 19:15
Adamm: a jeśli już przy tym jesteśmy, podobna logika zadziała dla dowolnego
wielokąta w który można wpisać okrąg
16 kwi 19:17