Każda prosta przechodzaca przez punkt ( -2, 5)
Bobby: Każda prosta przechodzaca przez punkt ( −2, 5)
A. moze byc opisana za pomoca rownania x+ay= −2+5a.
B. jest rownolegla do pewnej prostej o rownaniu x+by=3
C. jest prostopadla do pewnej prostej o rownaniu x+by=3
16 kwi 12:12
Jerzy: Odp A)
16 kwi 12:26
g: Nie do końca. Prosta pozioma y=5 nie da się opisać równaniem A.
16 kwi 13:32
Adamm:

w takim razie jedyna możliwa odpowiedź to C
16 kwi 13:40
Adamm: B
16 kwi 13:40
g: Równania A i B nie są w stanie opisać prostej poziomej, a równanie C prostej pionowej.
Jest tak dlatego, bo współczynnik przy y musiał by być wtedy nieskończony.
Tylko równanie typu ax+by=c jest w stanie opisać każdą prostą.
16 kwi 14:33