Równanie różniczkowe
Bell: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu równania różniczkowego:
Wygląda na prosty przykład, ale kompletnie się zacięłam i nie wiem jak się z aniego zabrać.
| | y | |
Wygląda jak równanie różniczkowe jednorodne względem "x" i "y", czyli typu y'= f( |
| ), ale |
| | x | |
nie potrafię go przekształcić do takiej postaci i dokonać podstawienia y/x = t.
16 kwi 00:08
16 kwi 00:19
Bell: No oczywiście, że to nie jest jednorodne względem x i y, tylko o zmiennych rozdzielonych. Nie
wiem dlaczego sie uparłam na ten pierwszy typ. Dziękuję za oczywiste oświecenie
16 kwi 00:22
Mariusz:
Jest typu y'=f(x)g(y)
16 kwi 02:24