MÓZG MI WYBUCHA
1337: Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 4. Jakie
powinny być długości tych krawędzi aby objętość ostrosłupa byłą największa.
Pomoże mi ktoś dojść do wzoru, na którym będę prowadził analizę
15 kwi 22:59
Adamm:

4a+4b=4
a+b=1
z tw. Pitagorasa
h=
√b2−(√2a/2)2=
√b2−a2/2
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *a2*√b2−a2/2= |
| *a2*√a2/2−2a+1 |
| | 3 | | 3 | |
funkcja pomocnicza
g(x)=a
4*(a
2/2−2a+1)
15 kwi 23:03
1337: g'(x)=a3(3a2−10a+4) ?
15 kwi 23:17
Adamm: tak
15 kwi 23:19
1337: | | 5−√3 | |
Czyli maksiumum jest w a= |
| . ? |
| | 3 | |
15 kwi 23:24
Mila:
Raczej wynik nie jest dobry bo nieco większy od 1.
15 kwi 23:32
1337: hmm, to co w takim razie poszło nie tak?
Δa=100−48=2√32
15 kwi 23:38
1337: Już nie mam głowy ;c
15 kwi 23:38
Mila:
Ja też zasypiam, jutro wieczorem późnym spojrzę. Dobranoc
15 kwi 23:46
1337: Może ktoś rozwiązać i podać prawidłową odp?
15 kwi 23:46
1337: Ok dzieki
15 kwi 23:46
1337: Jak ktoś ma czas to też może spróbować ;>
16 kwi 12:23
16 kwi 12:36
Adamm: g, tak, ale to jest minimum
albo coś zrobiłem źle, albo zadanie jest podchwytliwe
16 kwi 12:46
Adamm: a nie, jednak maksimum
ok
16 kwi 12:53
1337: Dzięki
16 kwi 16:36
Mila:
Zatem tylko pomyłka w Δ
16 kwi 17:53