styczne do obu okręgów
kubek: okrąg O1 jest opisany równanie x2 +y2 −4x−6y−12=0. Okrąg O2 jest obrazem okręgu O1 w
przesunięciu równoległym o wektor [3,,4] Wyznacz równania prostych stycznych do obu okręgów.
Wyznaczyłem równania obu okręgów (x−2)2 + (y−3)2 =25 , O2 (x−6)2 + (y−12)2 =25
Jak to mam dalej zrobić podstawiać za y w obu równaniach ax+b? Delta równa 0 i jakoś próbować
tworzyć układ równań? Można utonąć w rachunkach, da się to jakoś inaczej zrobić?
15 kwi 22:47
5-latek:

Wedlug mnie
O
2
(x−5)
2+(y−7)
2 =25
Wiec beda 2 styczne zewnwtrzne
Wiec piszemy rownanie prostej S
1,S
2
Piszsemy rownaie prostych prostopadlych do S
1S
2 i przechodzacych przez S
1 i S
2
(styczne sa prostopadle do promieni
Wyznaczamy punkty przeciacia sie prostycj prostopadlych z okregami (mam punkty stycznosci
Piszemy rownania stycznych
15 kwi 23:00
kubek: kocham Cię
15 kwi 23:01
kubek: dzięki
15 kwi 23:02
5-latek: Na zdrowie
15 kwi 23:03