Równanie z wartością bezwzględną i parametrem
asurbanipal: Znajdź wszystkie wartości parametru a, dla którego wyrażenie (poniżej) ma dokładnie trzy
pierwiastki.
||x|−2+a|=3
Ktoś by pomógł? Niebyt wiem jak ugryźć parametr w module...
15 kwi 22:06
5-latek: Narysuj na jednym wykresie wykresy y= ||x|−2| i y=3
Potem sprawdz dla jakiego a beda 3 rozwiazania
15 kwi 22:09
Adamm: |x|=5−a lub |x|=−1−a
teraz musi być
5−a=0 lub −1−a=0
1. a=5
|x|=0 lub |x|=−6
1 rozwiązanie
2. a=−1
|x|=0 lub |x|=6
ok.
odp. a=−1
15 kwi 22:10
asurbanipal: Oki, dzięki!
15 kwi 22:20
5-latek:

zielony y=||x|−2|
Z rysunku widac ze aby byly 3 rozwiazania to funkcja y=||x|−2+a| musi miec postac y=||x|−3|
wiec a=−1
15 kwi 22:24