funkcja f określona jest wzorem f(x)=-x^2+(m-1)x+m^2+2m Wyznacz największą warto
xdsla: funkcja f określona jest wzorem f(x)=−x2+(m−1)x+m2+2m Wyznacz największą wartość wyrażenia
x2+x1(x2+1) gdzie x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f przy czym x1 x2 mogą być równe
15 kwi 21:00
Adamm: wzory Viete'a
15 kwi 21:02
xdsla: Wiem, ale nie wiem co zrobić z x22
15 kwi 21:03
Adamm: a gdzie tam masz x22?
x2+x1(x2+1)=x1+x2+x1x2
15 kwi 21:06
xdsla: 
? x2+x1(x2+1)=x1+x2+x1x2+x2
2
15 kwi 21:07
Adamm: potrafisz mnożyć?
15 kwi 21:08
xdsla: Ziomek xDDDD x2*x2 + x2*1 + x1*x2+x1*1 =
15 kwi 21:12
Alky: Bierzesz twarde narkotyki ?
15 kwi 21:14
5-latek:
15 kwi 21:14
xdsla: To chyba nie do mnie
15 kwi 21:14
Alky: Tam nie ma nawiasu przy pierwszym wyrażeniu
15 kwi 21:15
15 kwi 21:15
xdsla: Spoko xD MB
15 kwi 21:17
5-latek: Otoz nie . Wcale nie spoko gdyz takie zadania na maturze bywaja i punkty poszly w las
15 kwi 21:23
xdsla: Dlatego lepiej że popełniłem taki błąd tutaj, a nie na maturze. Teraz będę uważał
15 kwi 21:25
5-latek: Licz dalej
15 kwi 21:28
xdsla: Obliczyłem z Δ że m≤−1 i m≥−1/5
Natomiast z vieta wyszło mi że −m2−m−1 ma maksimum w −1/2
Coś mam nie tak?
15 kwi 21:30
xdsla: Pomoże ktoś

?
15 kwi 21:40
xdsla: Proszę
15 kwi 22:01
xdsla: Jest ktokolwiek ?
15 kwi 22:53
75STOPNI: xD
16 kwi 22:43