Jak policzyć pochodne cząstkowe? pilne
Gosia: Jak policzyć pochodne cząstkowe?
mam wzór (2*(r2)*t*g*(p1−p2))/(9*l*(1+2,4*(r/R))
i mam policzyć pochodne cząstkowe po r,l,t i R i mam z nimi problem... proszę o pomoc w
wyprowadzeniu
15 kwi 20:24
Jerzy:
Zasada jest prosta.Jak liczysz pochodną po danej zmiennej, to resztę zminnych traktujesz jako
stałe.
15 kwi 21:26
Gosia: to wiem i tak liczyłam ale mam problem z obliczeniem po r i R
15 kwi 22:18
Adamm: wzór na pochodną ilorazu
15 kwi 22:22
Gosia: mam tak:
po r:
po l :
| | 2r2t*g(p1−p2) | | (−1) | |
= |
| * |
| |
| | | | l2 | |
po t:
| 2r2g(p1−p2) | | 2r2g(p1−p2) | |
| * (t)'= |
| |
| | | |
po R:
16 kwi 12:46
Jerzy:
Już pierwsza żle.Zastosuj wzor na pochodną ilorazu.
16 kwi 12:56
Adamm: Jerzy, a moim zdaniem po r jest poprawnie
16 kwi 12:58
Adamm: jedyny błąd który widzę to R2 w mianowniku przy ostatniej pochodnej
16 kwi 13:02
Pytający:
Też tylko ten jeden błąd w ostatniej dostrzegam. I lepiej nie pisać tam "tg", coby z tangensem
nie mylić.
16 kwi 13:13
Jerzy:
Racja...źle popatrzyłem.
16 kwi 13:13
Gosia: Mógłby ktoś coś podpowiedzieć co z tym R zrobić?
16 kwi 13:18
Adamm: | | 1 | | | | r | | r | | (1)'*(1+2,4 |
| )−1*(1+2,4 |
| )' | | | R | | R | |
| |
( |
| )'= |
| = |
| | | | | |
16 kwi 13:23
Adamm: oczywiście pochodna wiadomo po czym
16 kwi 13:23
Gosia: Dziękuję bardzo
16 kwi 13:26