Kombinatoryka..
Zdzisław: Działkowicz chce posadzić 10 jabłoni w ciągu trzech dni, każdego dnia przynajmniej jedno
drzewko.
Działkowicz planuje, ile drzewek posadzi każdego dnia. Na ile sposobów może to zrobić?
Niby takie łatwe a jednak nie wiem jak sie za to zabrać, jakieś pomysły?
15 kwi 20:19
Adamm: każdego dnia co najmniej jedno, więc zadanie to
by rozdzielić 7 nasion na 3 dni
x
1+x
2+x
3=7
zadanie sprowadza się do rozwiązania równania
| | | |
można to zrobić na | =36 sposobów |
| | |
15 kwi 20:22
Zdzisław: A regułą mnożenia jakoś dałoby się do tego podejść?
15 kwi 20:23
cezar: dlaczego 9 z dwuelementowego zbioru?
15 kwi 20:24
15 kwi 20:26
Zdzisław: Wtedy chyba sposoby by się powtarzały właśnie..
15 kwi 20:27
cezar: | | | |
Czekam na wytłumaczenie Adama, skąd wzięło się | |
| | |
15 kwi 20:29
Adamm: do niczego nie jestem zobowiązany
15 kwi 20:35
Zdzisław: (1
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1
+1)=10 →10 drzew
(1
)+(1+1
)+(1+1+1+1+1+1)=10 → nawiasy to "dni", w których co najmniej 1 drzewo 1 dnia
Zamiana "
+" i "
)+(" na Symbol Newtona"
| | 9! | | 7!*8*9 | | 8*9 | |
= |
| = |
| = |
| =4*9=36 |
| | 2!*7! | | 2*7! | | 2 | |
15 kwi 20:40
Zdzisław: Czego to ludzie nie wymyślą
15 kwi 20:43
cezar: Dzięki Zdzisław
15 kwi 20:44