równania wymierne
Wulgarny: | | x2 − (2m+1)x + 9 − m | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| = 0 ma dwa |
| | x2 − 4 | |
różne rozwiązania dodatnie ? Postawiłem warunki Δ>0 x1*x2<0 x1+x2<0 . nieby wszystko
wyliczę ale wyniki nie te
15 kwi 19:49
Kacper:
Bo to nie jest równanie kwadratowe.
15 kwi 19:49
Wulgarny: czyli wyznaczam dziedzinę, Δ>0 i licznik przyrównuje do zera ?
15 kwi 19:51
Jerzy:
Licznik nie może mieć pierwiastków x = 2 lub x = −2.
15 kwi 19:51
Wulgarny: no tak to wiem a dalej ?
15 kwi 19:52
Wulgarny: podstawiam x2 − (2m+1)x + 9 − m ≠2 i x2 − (2m+1)x + 9 − m ≠ −2 i licze ?
15 kwi 19:53
Jerzy:
I popraw warunki:
x1*x2 > 0
x1 + x2 > 0
15 kwi 19:54
Wulgarny: racja źle zapisałem warunki
15 kwi 19:55
Wulgarny: Może ktoś mi pokazać schemat (krok po kroku), bo różnie kombinuje i za nic nie wychodzi jak
powinno ?
15 kwi 20:12
Wulgarny:
16 kwi 07:33
Jerzy:
To pokaż te obliczenia.
16 kwi 10:18
Markowian: Po prostu liczysz te wszystkie warunki i konfrontujesz je z dziedziną
16 kwi 11:23
Wulgarny: najpierw dla f(2) ≠0 m≠−5 potem dla f(−2)≠0 m≠2.2
Potem licze delte z licznika. Wychodzi mi 4m2 + 8m − 35 i wstawiam to do warunku Δ>0
m1 i m2 wychodzą kosmiczne
m1= −2 −√39 2 i m2= −2 +√39 2
16 kwi 12:16