wydajność
cotyniepowiesz98: Firma, która posiada dwie maszyny do cięcia detali, przyjęła zamówienie na wykonanie pewnej
liczby detali. Maszyna pierwsza wykonałaby całą pracę w czasie o 6 godzin krótszym niż druga.
Włączono jednocześnie obie maszyny i praca została wykonana w ciągu 4 godzin. W ciągu ilu
godzin każda z maszyn wykonałaby całą pracę?
w1 − wydajność 1. maszyny
w2 − wydajność 2. maszyny
W − praca
x − czas, w którym druga maszyna wykonała pracę
Napisałam takie równania :
w1 * (x−6) = W
w2 * x = W
w1 * 4 + w2 * 4 = W
i doszłam do:
Wx2 − 14Wx +24W = 0
i teraz pytanie:
czy mogę potraktować W jako 1?
Bo wynik wychodzi dobry, ale nie wiem czy mogę tak zrobić.
15 kwi 19:24
cotyniepowiesz98:
15 kwi 19:45