okrąg i prosta
cotyniepowiesz98: Określ wzajemne położenie okręgu x2+y2−12x+4y+15=0 i prostej y=0,5x−2.
Podstawiłam y do y w równaniu okręgu i delta wyszła >0, więc prosta przecina okrąg w dwóch
punktach?
15 kwi 19:19
Ajtek:
Pewnie tak

.
15 kwi 19:34
daras: NARYSUJ
15 kwi 19:35
Ajtek:
Cześc
daras, tez można
15 kwi 19:39
5-latek:
15 kwi 19:43
cotyniepowiesz98: Dziękuję wszystkim
15 kwi 19:45
5-latek: Sosob nr 2
Rownanie okregu wposraci kanonicznej
(x−6)2+(y+2)2=25
wiec S=(6,−2) i r=5
Sprawdzamy odleglosc punktu S od prostej y=0,5x−2 czyli y−0,5x+2=0 w postaci ogolnej
d=r (1 punkt
d<r 2 punkty
d>r brak punktow wspolnych
15 kwi 19:48
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
15 kwi 19:57