równanie
cotyniepowiesz98: Rozwiąż równanie 2√x−1 − 3/√x−1 = 5
w odp jest x=10, a mi wychodzi x=10 i x=10/8
czy ktoś mógłby to spr?
15 kwi 19:14
cotyniepowiesz98:
15 kwi 19:45
5-latek: Analiza starozytnych
2(x−1)−3= 5
√x−1
2x−5= 5
√x−1/
2
(2x−5)
2= 25(x−1)
4x
2−20x+25= 25x−25
4x
2−45x+50=0
√Δ=35
x
1= 10
Sprawdzenie
5=5
2*
√0,25−U{3}{
√0,25]=5
1−6=5
−5≠5
Odp x=10
15 kwi 20:07
cotyniepowiesz98: Ale w sumie z dziedziny wychodzi, że x>1, a tu nagle nie wychodzi... dziwna sytuacja
15 kwi 20:12
5-latek: Tak czasmi bywa .
Pomimo zalozen wychodza pierwiastki obce .
Z tego wniosek ze przy rownaniu zawsze(lepiej ) nalezy sprawdzic rozwiazania
Wesolych Swiat
15 kwi 20:15
cotyniepowiesz98: Dziękuję. Nawzajem!
15 kwi 20:18
Pytający:
Wcale nie "tak bywa".

Z dziedziny masz x>1, więc podnosząc do kwadratu powinieneś rozpatrzeć 2 przypadki:
2x−5= 5
√x−1
| | 5 | | 5 | |
(x> |
| ⋀ 4x2−20x+25=25(x−1)) ⋁ (1<x< |
| ⋀ −(4x2−20x+25)=25(x−1)) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
(x> |
| ⋀ 4x2−45x+50=0) ⋁ (1<x< |
| ⋀ −x(4x+5)=0) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | −5 | |
(x> |
| ⋀ (x=10 ∨ x= |
| )) ⋁ (1<x< |
| ⋀ (x=0 ∨ x= |
| )) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
x=10
15 kwi 21:38
Adamm: Pytający, wystarczy założyć x≥5/2, dla x<5/2 mamy równanie sprzeczne
(coś ujemnego po lewej)
15 kwi 21:47
5-latek: Napisalem dlatego ze kiedys (dawno ) wlasnie byl taki przypadek i nawet
Eta potwierdzila
. Pozdrawiam
15 kwi 21:51
Adamm: jak się nie kontroluje co się robi, to potem wychodzi na wierzch, błąd
15 kwi 21:52
Pytający:
Też racja.
15 kwi 21:57