Dany jest trójkąt abc o bokach
Delcik:
Dany jest trójkąt abc o bokach AC=BC=26; AB=20. W tym trójkącie poprowadzono środkową AE wykaż,
| | 80√41 | |
że sin kąta AEC= |
| |
| | 533 | |
Jak mam to zrobić?
15 kwi 19:09
Adamm:

| | 1 | |
PAEB=PAEC= |
| PABC ⇒ sinα=... |
| | 2 | |
15 kwi 19:11
Delcik: a to alfa nie powinno być w trójkacie przy C?
15 kwi 19:15
Delcik: I co dalej?
15 kwi 19:15
Adamm: no to tam sinus jest taki sam, to nie ważne
policz pole całego trójkąta
rozumiesz dlaczego akurat taka równość?
| | 1 | |
PAEC=PAEB= |
| |AE|*|EB|*sinα |
| | 2 | |
a że P
AEC+P
AEB=P
ABC to dwusieczna dzieli pola na połowy
wystarczy policzyć wysokość z Pitagorasa i pole, potem już prosto
15 kwi 19:20
Adamm: "dwusieczna"
środkowa
15 kwi 19:21
Delcik: tzn równość rozumiem, bo środkowa nam dzieli ten trójkąt na dwa identyczne. Tzn PAEC=PAEB
rozumiem.
| | 1 | |
a ten wzór |
| |AE|*|EB|*sinα to na pole z tablic? |
| | 2 | |
15 kwi 19:25
Delcik: policzylem z pitagorasa h calego trojkata. pole mi wyszlo 240, wiec pole mniejszych to 120
15 kwi 19:26
Delcik: | | 1 | |
czyli 120= |
| |AE|*|EB|*sinα? |
| | 2 | |
15 kwi 19:27
Adamm: to jest wzór na pole, tak
ale środkowa nie dzieli wcale trójkątów na 2 identyczne
15 kwi 19:27
Delcik: to jak więc?
15 kwi 19:29
Adamm: sprawdź pole jeszcze raz
h=24
15 kwi 19:29
Adamm: dzieli na trójkąty o tych samych polach, ale nie są one identyczne
15 kwi 19:30
Adamm: nie, przepraszam, pole jest ok
teraz tak jak napisałeś
15 kwi 19:31
Adamm: ale coś źle przepisałeś treść, sinus taki nie będzie
15 kwi 19:31
Delcik: "Dany jest trójkąt ABC o bokach |AC|=|BC|=26, |AB|=20. W tym trójkącie poprowadzono środkową
| | 80√41 | |
AE. Wykaż, że sin <AEC = |
| . |
| | 533 | |
15 kwi 19:34
Delcik: po sin jest znaczek delty, lecz bez prawego boku. jakby wymazany
15 kwi 19:34
Delcik: rozumiem, że chodzi o sin kąta
15 kwi 19:34
Adamm: nie, może jednak będzie, bo to długość dwusiecznej
oblicz sinus kąta ABC z równości pól, i tw. Sinusów
15 kwi 19:37
Delcik: Ale gdzie ten sinus leży w tym trójkącie bo nie mogę wpaść na to... eh
15 kwi 19:39
Adamm: sinus kąta ABC
sinus przy wierzchołku B
sinus obliczysz z równości pól, a tw. Sinusów nie używaj, tylko tw. Cosinusów oblicz środkową
15 kwi 19:42
Delcik: Wybacz, sinusy i cosinusy nie były moją mocną stroną. Jak mam to zrobić z równości pól?
15 kwi 19:44
Adamm: oznaczmy ten kąt β
| 1 | | 12 | | 5 | |
| *13*20*sinβ=120 ⇒ sinβ= |
| ⇒ cosβ= |
| (musi być dodatni) |
| 2 | | 13 | | 13 | |
teraz tw. Cosinusów na bok AB, EB oraz cosβ by obliczyć środkową
15 kwi 19:47
Delcik: na AB to 400= 169+c2−26c*cosa?
15 kwi 19:55
Adamm: nie o to chodziło
|AE|2=202+132−2*13*20*cosa
liczysz |AE|, potem sinα z wcześniejszego równania
15 kwi 19:59
Adamm: napisałem cosa, powinno być cosβ
15 kwi 19:59
Delcik: |AE|2 = 49 − cos B
i ile to ten cos?
15 kwi 20:03
Delcik: Ehh... Już nie myślę po tylu godzinach
15 kwi 20:03
Adamm: napisałem ci wyżej
15 kwi 20:09