pochodna
kamil852: Wyznacz zbiór wartośći;
f(x)= 3x2/x2+2x+4
wyliczyłem pochodną i nie wiem jak obliczyć z niej zbior wartości, proszę o podpowiedź
15 kwi 18:33
SEKS INSTRUKTOR : f(x) = 2x+4 czyli ZW : R
15 kwi 18:36
SEKS INSTRUKTOR : Ale podejrzewam, ze cos zryłeś w zapisie
15 kwi 18:36
kamil852: zapis jest dobry
15 kwi 18:51
kamil852: pochodna wyszła mi:
f'(x)= 6x2 +24x/...
15 kwi 18:53
kamil852: tylko, że ZW=<0,4> a mi tyle nie wychodzi
15 kwi 18:53
Adamm: słyszał kiedyś o nawiasach?
15 kwi 18:54
kamil852: tak, wiem, że 6x można wyłączyć przed nawias ale dlaczego będzie taki zbiór wartości, mógłbyś
mi
wytłumaczyć?
15 kwi 18:55
Adamm:
15 kwi 18:58
Tadeusz:
| | 6x(x2+2x+4)−(2x+2)*3x2 | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+2x+4)2 | |
f'(x)=0
6x
3+12x
2+24x−6x
3−6x
2=0
6x
2+24x=0
6x(x+4)=0
masz ewentualne ekstrema
sprawdzaj drugi warunek
15 kwi 18:59