Geometria Analityczna
Promcio:

Wyznacz równanie prostej,w której zawarta jest wysokość trójkąta ABC prowadzona z wierzchołka
C, jeśli A=(−6,−2), B=(6,−4), C=(4,2) oraz długość środkowej AE.
Wyznaczam prostą AB
(y+2)(6+6)−(−4+2)(x+6)=0
12y+24+2x+12=0
12y+2x+36=0
12y+−2x−36
z prostopadłości prostych:
a1*a2=−1
a2=6
y=6(x−4)−2
y+6x−24−2
y=6x−26
i nie wiem jak obliczyć długość środkowej AE. próbowałem z układu równań ale wychodzi mi głupi
wynik
Pomoże ktoś mi zrobić tą końcówkę? proszę...
15 kwi 18:24
5-latek:

Naprawde przeczytaj definicje srodkowej
Wyznacz srodek odcinka BC i
Policz dlugosc odcinka AE (masz na to wzor .
15 kwi 18:31
Promcio: E=(5,−3)
długość odcinka AE: |AE|=√(5+6)2 +(−3+2)2 = √122
Czyli tamto mam wszystko źle?;c
15 kwi 18:41
Promcio: a chyba już rozumie... tamte obliczenia są dobrze tylko nie potrzebnie tam podpisałem to E bo
to będzie punkt do środkowej bo środkowa to prosta puszczona z wierzchołka na środek
przeciwległego boku dobrze?
15 kwi 18:49
5-latek: Juz patrzac na rysunek widzisz ze E jest obliczone zle
B=(6.−4)
C= (4,2)
licz jeszce raz dlugosc srodkowej AE
15 kwi 19:04
5-latek: =(−1) oczywiscie
15 kwi 19:05
Promcio: przepisując bład zrobiłem.. C=(4,−2)
15 kwi 19:09
Promcio: Czyli dobrze obliczone tamto jest?(wybacz za błąd)
15 kwi 19:12
5-latek: To dobrze AE jest
15 kwi 19:12
Promcio: dzięki za pomoc i Wesołych Świąt
15 kwi 19:13
5-latek:

Masz dobrze
15 kwi 19:16
5-latek: Wzajemnie
15 kwi 19:17