granica funkcji
Kacpero21092: Sprawdzenie rozwiązania. Czy poniższe rozwiązanie jest poprawne? Wrzucałem je do wolframa, ale
wynik jak i sposób rozwiązania nie przemawiają do mnie.
http://i.imgur.com/37luY2I.jpg
15 kwi 18:23
Ajtek:
| | a2−b2 | |
Na oko granica to 0. skorzystaj z a+b= |
| |
| | a−b | |
15 kwi 18:46
Kacpero21092: Próbowałem tak też, bo zauważyłem, że jest to symbol nieoznaczony [∞−∞] więc sobie przemnożyłem
przez sprzężenie, ale zostaje i tak √x2+1−x w mianowniku, więc wyciągając
√x2*√1+1x2 − x co po wyciągnięciu x przed nawias daje 1/0− czyli −∞...
15 kwi 19:35
Mila:
| | √x2+1−x | | x2+1−x2 | |
(√x2+1+x)* |
| = |
| = |
| | √x2+1−x | | √x2+1−x | |
mianownik →
∞
15 kwi 20:20
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Zycze CI Zdrowych i Weslolych Swiat Wielkanocnych .
Napisalem tez do
Qulki i
Krystek .
Teraz dlaczego mianownik do
∞?
czy dlatego ze
√x2+1→
∞ dla x→
∞ wiec bedzie (
∞−(−
∞}=
∞+
∞=
∞ bo to nie jest symbol
nieoznaczony ?
15 kwi 20:55
Adamm: x→−∞, 5−latek
15 kwi 20:58
Mila:
Tak.
Witaj. Pozdrawiam. Zdrowych i w dobrym nastroju.Poświęcone , upieczone?
15 kwi 20:58
5-latek: Tak (pomylilem sie .
Ale rozumowanie dobre?
15 kwi 20:59
5-latek: Wszystko juz
Milu przygotowane
Jutro o 9rano sniadanie
15 kwi 21:00
Mila:
To pięknie. U mnie też.
15 kwi 21:06
Pytający:
Na załączonym obrazku źle spierwiastkowałeś x
2, bo x→−
∞, więc
√x2=|x|=−x. Zatem wyszłoby:
lim
x→−∞(x(
−√1+1/x2+1))=[−
∞*0]
Więc możesz przekształcić w ułamek i próbować z de l'Hospitala.
http://matematykadlastudenta.pl/strona/953.html
15 kwi 21:55
Pytający:
Och, ponad 2h temu otworzyłem to sobie w nowej karcie... nie odświeżyłem.
15 kwi 21:56