maturka
Kacper:
Zadanko świąteczne dla maturzystów

Na kuli o promieniu R opisano prawidłowy ostrosłup sześciokątny, którego ściana boczna tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt a. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego ostrosłupa.
15 kwi 17:56
5-latek: A dla przedszkolakow masz tez ?
Zdrowych i Wesolych Świat zycze .
15 kwi 18:10
Adamm: | | 2R3(1+cosa)3 | |
V= |
| |
| | 3sin2acosa | |
15 kwi 18:47
Kacper:
Wynik z mojej książki, zakładając że jest ok, jest inny.
15 kwi 19:10
Mariusz:
No i dla lepszej zabawy przydałaby się opcja ukryj dostępna na forach z texem
15 kwi 19:13
Adamm: Kacper, a jaki jest wynik?
15 kwi 19:17
Adamm: Mariusz, opcja ukryj byłaby przydatna, z tym się zgadzam
15 kwi 19:22
Kacper:
| | 4√3 | | 4−sin2α | |
Odpowiedź wg podręcznika to: |
| * |
| *R 3  |
| | 3 | | sin2 | |
15 kwi 19:43
Adamm:

tutaj d=x
√3/2 gdzie x to bok podstawy
| | x√3 | | x√3 | | x√3 | |
z tw. Cosinusów mamy ( |
| )2+( |
| )2−2*( |
| )2*cosa= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | R2+R2cosa | |
=R2+R2+2R2*cosa ⇒ x2= |
| = |
| | | |
| | x2√3 | | 2√3R2(1+cosa)2 | |
Pp=6* |
| = |
| |
| | 4 | | sin2a | |
| h | | R(1+cosa) | |
| =tga ⇒ h= |
| |
| | cosa | |
| | 1 | | 2√3R2(1+cosa)2 | | R(1+cosa) | |
V= |
| * |
| * |
| = |
| | 3 | | sin2a | | cosa | |
| | 2√3R2(1+cosa)3 | |
= |
| |
| | 3sin2acosa | |
pomyliłem się lekko przy liczeniu x, zapomniałem spierwiastkować 3, ale rozwiązanie nadal
jest złe (?)
mógłby ktoś wskazać błąd?
15 kwi 20:50
Adamm: ostatecznie tam miało być oczywiście R3 zamiast R2
15 kwi 20:59
Adamm: poprosiłem kogoś trzeciego żeby to rozwiązał, wynik miał taki sam
15 kwi 21:37
Adamm: Kacper, możesz napisać dokładnie odpowiedź?
nie napisałeś jaki kąt przyjmuje sinus w mianowniku
15 kwi 21:48
Zdzisław: Czy wysokość ściany bocznej (w tym przypadku trójkąta równoramiennego) ostrosłupa jest
prostopadła do promienia wpisanej kuli?
15 kwi 21:55
Adamm: powinna być
15 kwi 21:56
Kacper:
Zjadło mi kąt, tam ma być alfa.
Jutro sam policze i powiem co i jak.
Zawsze może być błąd w książce
15 kwi 22:38
Kacper:
Oblicz pole powierzchni bocznej i też porównamy wynik.
15 kwi 22:42
Zdzisław:

Żeby obliczyć pole boczne potrzebuję wyznaczyć wysokość ΔFCE czyli odcinek |AC|
| | |DA| | | | | |FE|√3 | |
cosα = |
| = |
| ⇒ |AC|= |
| |
| | |AC| | | |AC| | | 2cosα | |
| | 1 | | 1 | | |FE|√3 | | |FE|2√3 | |
PΔFCE= |
| *|FE|*|AC|= |
| *|FE|* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2cosα | | 4cosα | |
Wiem wiem, że trzeba przez
R wyrazić, ale może dzięki temu (o ile jest dobrze) ktoś na coś
wpadnie
15 kwi 22:43
Adamm: | | R(1+cosa)sina | |
hboczna= |
| |
| | cosa | |
| | 1 | | 2√3R2(1+cosa)2 | |
Pb=6* |
| *x*hboczna= |
| |
| | 2 | | cosa | |
15 kwi 22:48
Adamm: pomyliło mi się
| R(1+cosa) | |
| =hboczna |
| cosa*sina | |
| | 1 | | 2√3R2(1+cosa)2 | |
Pb=6* |
| *x*hboczna= |
| |
| | 2 | | sin2acosa | |
15 kwi 22:51
Kacper:
Muszę pomyśleć czy to to samo, ale wątpię
1 maj 08:53