matematykaszkolna.pl
Nierówności wymierne z wartością bezwzględną OVDC: Witam, czy ktoś może pomóc z rozwiązaniem nierówności wymiernej z wartością bezwzględną. 2|x|≤3. Oraz pytanie jak juz policze na dziedzinach to łączę je przez koniunkcje czy alternatywe?
15 kwi 17:55
5-latek: Przez koniunkcje
15 kwi 17:57
Omikron: D=R−{0} Możemy pomnożyć przez mianownik bo wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna (w tym przypadku dodatnia). 3|x|≥2 |x|≥2/3 x≥2/3 lub x≤−2/3 x∊(−, − 2/3> ∪ <2/3,)
15 kwi 18:00
OVDC: To wychodzi mi x∊R\{0} a wiem ze jest to zle niestety nie znam prawidłowego wyniku
15 kwi 18:03
5-latek: Masz taki zwrot zworot nierownosci (>) Obracasz go o 90o zgodnie z ruchem wskazowek zegara dostajesz ∨ (spjnik lub ( a ten spojnik oznacza sume lub alternatywe ) Masz zwrot nirownosci taki (<) obracasz o 90o zgdonie z ruchem wskazowek z egara i dostajesz (∧ ) spojnik (i) ( a to znacza iloczyn albo koniukcje
15 kwi 18:04
OVDC: To wiem chodziło mi jak wyznaczam dziedziny nawet w trudniejszych przykładach gdzie znajdzie sie f. Kwadratowa jak i liniowa
15 kwi 18:10
5-latek: Dziedzina wielominow (ogolnie pojetych) jest zbior liczb R np mamy funkcje f(x)= x2+4x−5 (Df= R
 w(x) 
Masz wyrazenie ulamkowe postaci

gdzie P(x)≠0
 P(x) 
W(x) i P(x) to wielomiany Uwaga np W(x)=2 to tez wielomian jest x2+3x−7 wyrazeniee pod ierwiastkiem musi byc ≥0 N chyba ze ten pieriastek jest w mianowniku to wtedy musi byc >0 jak masz logarytm to tez zapisac ?
15 kwi 18:18