Nierówności wymierne z wartością bezwzględną
OVDC: Witam, czy ktoś może pomóc z rozwiązaniem nierówności wymiernej z wartością bezwzględną.
2|x|≤3.
Oraz pytanie jak juz policze na dziedzinach to łączę je przez koniunkcje czy alternatywe?
15 kwi 17:55
5-latek: Przez koniunkcje
15 kwi 17:57
Omikron: D=R−{0}
Możemy pomnożyć przez mianownik bo wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna (w tym przypadku
dodatnia).
3|x|≥2
|x|≥2/3
x≥2/3 lub x≤−2/3
x∊(−∞, − 2/3> ∪ <2/3,∞)
15 kwi 18:00
OVDC: To wychodzi mi x∊R\{0}
a wiem ze jest to zle niestety nie znam prawidłowego wyniku
15 kwi 18:03
5-latek: Masz taki zwrot zworot nierownosci (>)
Obracasz go o 90o zgodnie z ruchem wskazowek zegara dostajesz ∨ (spjnik lub ( a ten spojnik
oznacza sume lub alternatywe )
Masz zwrot nirownosci taki (<)
obracasz o 90o zgdonie z ruchem wskazowek z egara i dostajesz (∧ ) spojnik (i) ( a to
znacza iloczyn albo koniukcje
15 kwi 18:04
OVDC: To wiem chodziło mi jak wyznaczam dziedziny nawet w trudniejszych przykładach gdzie znajdzie
sie f. Kwadratowa jak i liniowa
15 kwi 18:10
5-latek: Dziedzina wielominow (ogolnie pojetych) jest zbior liczb R
np mamy funkcje f(x)= x
2+4x−5 (D
f= R
| | w(x) | |
Masz wyrazenie ulamkowe postaci |
| gdzie P(x)≠0 |
| | P(x) | |
W(x) i P(x) to wielomiany
Uwaga np W(x)=2 to tez wielomian jest
√x2+3x−7 wyrazeniee pod ierwiastkiem musi byc ≥0
N chyba ze ten pieriastek jest w mianowniku to wtedy musi byc >0
jak masz logarytm to tez zapisac ?
15 kwi 18:18